vineri, 7 septembrie 2018

Risotto cu ciuperci, spanac, germeni de soia - Reteta vegana și fara gluten

Cum te-am obișnuit, uite o altă rețetă culinară originală și absolut delicioasă. 
Risotto-ul nu este așa greu de făcut precum se crede. 

Risotto nu este un nume de fițe. Pur și simplu nu este pilaf. Este un fel de... un singur fel. 
Risotto-ul este de obicei al dente, adică nu fiert 100%. Dar depinde de gusturi. 

Tu poate îl numește pilaf, mâncare de orez sau... habar nu am. 
Oricum ar fi, este grozav pentru celiaci (intoleranții la gluten), vegani și vegetarieni pentru că-i de post. 


***
Se zvonește că orezul ar fi toxic dacă nu este spălat de câteva ori înainte de a fi folosit. Acum îmi dau seama de ce mama îl spăla întotdeauna. 
În plus, dacă ții orezul la umflat pentru 1 oră (ori mai mult), acesta este gata în mai puțin de 10 minute. Da, exact ca la fasole și oricare alt bob.
Ține minte asta când faci orez data viitoare.
Poate nu la sarmale... La sarmale orezul trebuie să fie tare altfel îți ies terci.

***
Specificații tehnice
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 - 25 min
Porţii: 2

Ingrediente
  • 250 g orez
  • 200 g ciuperci de care ai. Proaspete (?), la conservă, borcan, uscate. etc.
  • 1 bucată de praz sau 1 ceapă roșie, galbenă, albă. După nevoi și plăceri
  • 1 morcov 
  • 100 g spanac. Proapăt sau congelat. Eu am pus proaspăt
  • 100 g germeni de soia de la borcan sau conservă, deci gata fierți
  • 1 +1/2 cană apă/supă (caldă/fierbinte 300 ml circa)
  • 2 linguri ulei măsline
  • 1 căţel de usturoi sau 1/2 linguriță praf
  • Opțional: 1 linguriţă praf de curry
  • Opțional dar foarte indicat/recomandat: 1 ardei iute/1 linguriță boia de ardei – arde grăsimile, îmbunătățește circulația, ajută la digestie și este AFRODIZIAC. :p 
  • Opțional: 50 ml vin roșu (1/2 pahar), caşcaval ras, 1 cub de unt, câteva boabe de coriandru (4-5)

Mod de preparare
  • Curăţă, spală şi taie prazul rondele/ceapa cum îți vine.
  • Taie ciupercile cum crezi, la fel faci și cu morcovul. Poți să-l și tragi la răzătoare.
  • Varsă uleiul într-o cratiță, pune la călit foarte puţin (5 min circa, cât să se înmoaie) prazul, ciupercile la foc slab. Dacă pui coriandru şi usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l, striveşte-l cu dosul cuţitului, pisează-l. Ai grijă să nu cumva să se ardă. Dacă-i uscat/praf îl pui la sfârșit. Adaugă spanacul, ciupercile, germenii de soia. Amestecă, lasă 5 min.
  • Pune orezul (dacă ești intolerant la gluten ar fi indicat să-l speli înainte de folosință, în 3 ape, cel puțin) amestecă foarte bine vreme de 1 min.
  • Dacă pui vin acum e momentul. Toarnă-l în cratiță. Măreşte focul şi amestecă până se evaporează (cam 2 minute, depinde de focul tău). Dacă nu pui, adaugă apa, supa și sari pasul următor, evident.
  • După ce vinul s-a evaporat pune supa/apa caldă atât cât să acopere orezul. (ai grijă că s-ar putea să-ți mai trebuiască, dar NU recomand să o pui toată imediat) Amestecă. După ce a început să fiarbă, lasă focul slab/minim, acoperă şi dă-i voie să se facă în pace. Cam 10 min. Verifică din când în când, și dacă ți se pare că a scăzut apa/supa, mai pune câteva linguri (5-10, depinde EXCLUSIV de gusturile tale) Eu nu stau lângă foc, dar sunt atentă să nu se ardă.
  • Când e gata, depinde de gustul tău (mie îmi place „al dente”), stinge focul, lasă acoperit alte 2-3 minute. De vrei să pui unt, acum trebuie să-l adaugi, amestecă până se încorporează bine.
  • Porţionează, pune mărar proaspăt sau uscat în farfurie (dacă vrei) şi caşcaval/unt după gust și nevoi. Asta dacă nu ții post și nu ești vegan. 


***
Vrei să-ți îmbunătățești pronunția în engleză?

Nimic mai simplu: citește (în engleză , doar nu în chineză) cu voce tare pentru 10 minute pe zi. Vei nota imediat efectul.
Cărțile mele sunt absolut perfecte pentru așa ceva. Sunt foarte ușor de înțeles pentru că sunt concepute special pentru poligloți, trigloți, etc. Deci pentru toți vorbitorii de limbă engleză de orice nivel.

Nu este nevoie de Kindle sau cum zic ei. Se poate citi pe orice celular "deștept," PC, laptop sau tabletă.
Dacă nu merge, instalează aplicația de pe Amazon. Nu știu cum se face că eu n-am celular "deștept."
Merge pe calculator fără aplicație. La mine cel puțin.
Asta e valabil pentru orice carte în format electronic. Tot ce ai nevoie, este un cont gratis pe Amazon.com.

***
Te-ai abonat la scrisoare ocazională?

Cum adică "Nu"?!
Apasă aici chiar acum.
De ce?
Păi ai multe de câștigat: primești gratuit rețete direct la tine în căsuța poștală, te poți înscrie la concursuri în care ofer cărți gratis sau alte obiecte. 

***
Ți-am fost de folos?

TE ROG dă un like, share, lasă un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alătură-te la formidabilele pagini de Facebook (am vreo 6).
Le găsești tu pe undeva pe aici. Se plimbă aiurea. 


Când cauți ceva pe blog, folosește diacritice
Dacă nu găsești ce te interesează, încearcă o combinație de cuvinte cu și fără diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza, curăţă maţe chişcă curata mate chisca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganța deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.