luni, 9 aprilie 2018

Cremă Vegană Pentru Prăjituri și Torturi - Rețetă de Post

Rețeta aceasta este inspirată la faimoasa crema de lapte pe care o făcea bunica, mama și alte rude de-ale nostre.
De fapt, această cremă este baza multor creme din ziua de azi.

Rețeta originală este publicată în volumul II al cărții: Rețetele Bunicii Învățate de la Mama - Carte de Bucate Tradiționale Românești Transmise din Generație în Generație - Obiceiuri de Odinioară.

Această carte se adresează generațiilor de azi și de mâine, indiferent de unde locuiesc și ce limbă vorbesc acum. Orice român ar trebui să o aibă în casă.

Am în plan să o ofer GRATIS multora dintre citirii mei prin intermediul unor concursuri.

Dacă vrei să afli secunda-n care iese pe piață, te invit să mă urmărești pe bloguri (22 cred), platforme de socializare (6), Amazon, dar mai ales, să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro.


Mai întâi de toate vreau să precizez că orice cremă poate fi făcută fără ingrediente de frupt. Însă, nu te aștepta ca o cremă de post să aibă același gust ca o cremă obișnuită.
Cremele vegane sunt mult mai lejere și deseori chiar mai bune decât cremele cu ouă, lapte, unt, etc.
Depinde, evident de ce fel de ingrediente folosești.

Crema vegană poate fi folosită cu succes la prăjituri din foi și blaturi tradiționale (și nu) cum ar fi:
  • Fursecuri
  • Albă ca Zăpada 
  • Prăjitură Televizor
  • Cremșnit 
  • Ruladă
  • Torturi cu cremă
  • Prăjituri cu foi
  • Tort de cozonac
  • Poți face straturi din biscuiți obișnuiți însiropați 
Pentru Tiramisu recomand crema vegetală sau un amestec din frișcă vegetală și crema asta. Mai multă frișcă vegetală în proporție. 

Precizări foarte importante
  • Cremele gătite ar trebui să fie puțin călduțe când se umplu torturile sau prăjiturile. Dar nu e obligatoriu. Dacă s-a răcit nu cumva să o reîncălzești. 
  • Să nu care cumva să adaugi crema în blaturi sau foi calde. Mai ales dacă au fost gătite cu bicarbonat, praf de copt sau amoniac. În mod normal agenții aceștia de creștere au un miros înțepător și greoi pe timpul coacerii și după. Dar când blaturile, foile, etc. se răcesc complet, mirosul dispare 100%. Dacă asamblezi tortul (prăjiturile) când sunt calde, mirosul nu va dispărea niciodată din aluat. 
Am pățit-o că eram în grabă. A trebuit să arunc prăjitura Televizor Vegană care mi-a ieșit beton... în afară de gustul de amoniac (în plus este și amar). Groaznic!


Specificații tehnice

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 20+30 de minute
Porţii: pentru un tort (20 cm) cu 2-3 straturi

Ingrediente
  • 600 ml de apă, lapte de soia, năut, migdale (orice lapte vegetal)
  • 6 linguri de zahăr - sau după gust
  • 6-7 linguri de făină de grâu - sau după nevoi
  • 200 g de margarină de floarea soarelui (nesărată și fără gust)

Mod de preparare 1
  • Pune făina într-o oală (cratiță, etc.) cu fund dublu, adaugă lapte rece pe rând ca să faci un aluat ca de clătite.  Amestecă energic și fără pauză cu un tel de ouă (de silicon sau plastic) turnând laptele până se termină. Făcând așa, făina nu face cocoloașe. 
  • Pune oala pe foc domol, adaugă zahărul, și continuă să amesteci energic deoarece se lipește imediat. În 5 minute circa, crema va începe să se îngroașe. După asta, mai lasă 10 minute la foc mediu amestecând din când în când ca să nu se lipească. Crema trebuie să fie ca o budincă. Nu te înspăimânta dacă crezi că e prea lichidă și va curge de pe foi. Margarina o va întări.
  • Când e gata, ia oala de pe foc, acoper-o și las-o să se răcească cam 30 de minute. 
  • Apoi vei adăuga margarina amestecând bine cu o lingură de lemn (e bun și telul). 


Mod de preparare 2 - ca la besciamella
  • Pune laptele la încălzit într-o oală pe foc. Ori într-un bol la microunde. 
  • Pune pe foc domol o cratiță cu fund dublu, adaugă untul. Lasă-l să se topească fără să se încingă. 
  • Adaugă făina în ploaie și amestecă cu o lingură de lemn specială pentru prăjituri. Lemnul conservă toate gusturile așa că dacă ai folosit-o-n pește, va avea gust de pește. 
  • Când laptele e cald, lasă focul la minim și toarnă-l peste făina prăjită-n unt. Amestecă cu un tel fără să te stropești. Lasă la fiert timp de 10 minute, amestecă din când în când ca să nu se prindă de fund. Nu trebuie constant, dar des. 
  • Când e gata, ia oala de pe foc, acoper-o și las-o să se răcească cam 30 de minute.
  • Apoi vei adăuga margarina amestecând bine cu o lingură de lemn (e bun și telul). 

Mențiuni 
  • Crema se menține proaspătă (numai la rece) în jur de 3-4 zile.
  • Adăugând alte ingrediente la această bază, poți face sute de alte creme. 

Alte ingrediente fiind:
  • Coaja de lămâie sau portocală rasă
  • Cacaoa
  • Scorțișoară măcinată
  • Cafea instant 
  • Inka (cafea instant din orz)
  • Vanilină 
  • Rom 
  • Fulgi de cocos
  • Fulgi de ciocolată
  • Alune, nuci, migdale prăjite și mărunțite
  • Zahăr ars (caramel) 
  • Stafide și orice alte fructe uscate
  • Frișcă vegetală

Fotografie de pe Pixabay


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganța deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.